Відповідно до плану роботи студентського наукового гуртка «Сучасний економіст» 28 березня 2024 року відбувся науковий диспут на тему «Формування стратегії еко-інноваційного розвитку сільськогосподарського виробництва як складової економічної та продовольчої безпеки України», присвячений обговоренню питань визначення особливостей еко-інновацій в агарному секторі економіки та причин, що стримують їх розвиток, обґрунтування доцільності впровадження еко-інновацій в органічному агровиробництві.
Перед студентською аудиторією виступила керівник гуртка к.е.н., доцентка Галина ХРИСТЕНКО, яка наголосила, що в умовах сучасних викликів, таких як війна, зміна клімату та деградація земель, еко-інноваційний розвиток сільськогосподарського виробництва стає не лише важливим фактором економічного зростання, але й ключовою складовою забезпечення продовольчої безпеки України.
Завідувачка кафедри економіки і менеджменту Ірина ГУРСЬКА зазначила, що питання впровадження еко-інновацій в сільське господарство є актуальним, оскільки інновації є запорукою підвищення екологічної, економічної та соціальної ефективності аграрного виробництва.
У роботі диспуту взяли участь здобувачі вищої освіти спеціальності 051 «Економіка». Предметом дискусії стали питання стратегії еко-інноваційного розвитку аграрного виробництва; ролі держави у створенні сприятливого середовища для впровадження еко-інновацій в агровиробництво.
Святослав ЛУГОВИЙ, здобувач вищої освіти 3 курсу спеціальності 051 «Економіка», презентував доповідь «Перспективи розвитку органічного землеробства в Україні». Він зазначив, що органічне виробництво є практичною реалізацією концепції сталого розвитку сільських територій, що передбачає поєднання економічного зростання, екологічної безпеки та соціального захисту як взаємодоповнюючих елементів ефективного стратегічного розвитку економіки України.
Стратегію інноваційного розвитку органічного агровиробництва в Україні висвітлено у доповіді Христина РАКОЧА, здобувачка вищої освіти 4 курсу спеціальності 051 «Економіка». Доповідачка акцентувала увагу, що забезпечення сталого розвитку агросфери неможливе без розробки нової, соціально відповідальної стратегії ведення сільського господарства, метою якої є збалансування економічних, соціальних та екологічних процесів як у середині конкретної держави, так і на світовому рівні. В сучасних умовах зростання антропогенного впливу на навколишнє середовище та необхідності досягнення продовольчої безпеки органічне виробництво є перспективним напрямом розвитку аграрного сектора економіки України.
Після обговорення та жвавих дискусій завідувачка кафедри економіки і менеджменту Ірина ГУРСЬКА, підвела підсумки заходу, відзначила високий науковий рівень доповідей здобувачів вищої освіти, цікаву подачу матеріалу та подякувала усім учасникам заходу.
Керівники гуртка: к.е.н., доцентка Ірина ГУРСЬКА
к.е.н., доцентка Галина Христенко