3 серпня 2019 р. завідувач кафедри енергетики і автоматики, к.т.н., доц. Рамш В.Ю. відвідав фермерське господарство родини Hans-Peter, муніципалітету Reichenau, яке знаходиться на висоті 1600 м над рівнем моря.
Господарству належить 90 га альпійських пасовищ, деякі з них здаються в оренду. На них вже друге покоління фермерів збирає альпійську рослину SPEIK (valeriana celtica). Ця рослина з цілющим і живильним ефектом використовується при виробництві косметичних засобів.
Основним напрямком спеціалізації фермерського господарства є молочне скотарство. Тут налічується 35 молочних корів породи Гольштейн, Червоний Гольштейн та Флеквіє. Уся худоба проводить літо на альпійських пасовищах, окрім маленьких телят, а взимку – утримується в стайнях. Для оптимального комфорту в кабінах стайні виготовляють матрац з компосту, соломи та вапна. Раціон тварин складається з трав’яного силосу, сіна, соломи, мінеральних та концентрованих кормів. Усі корови отримують концентрований корм через комп'ютерне годування. Доїння корів проводиться в установках типу «Ялинка».
Якість молочної продукції забезпечується генетикою корів та гігієною при їх утриманні. Молоко одержано без генно-інженерних кормів та використання комерційних добрив. Два окремі приміщення для переробки молока створені відповідно до найсуворіших гігієнічних стандартів, а щорічні інспекції з продовольчої якості надають клієнтам впевненість та безпеку.
Переробка молока здійснюється прямо на фермі, де виробляється 160 видів морозива та сорбентів із власного молока. Всі види молочної продукції виготовляються без хімічних добавок, барвників та консервантів. Окрім класичного морозива з полуниці та ванілі. Виготовляють також печиво, гарбузове насіння, мед та багато іншого.
Під час екскурсії, всі учасники також ознайомилися із викликами, які стоять перед господарствами розташованими на вершинах Альпійських гір.
Також було обговорено питання співробітництва з кафедрою енергетики і автоматики ВП НУБіП України «Бережанський агротехнічний інститут» щодо вивчення можливості покращення автоматизації та енергоощадності основних технологічних процесів.
Висловлюю щиру подяку родині Hans-Peter і Schusser за прийом та проведення екскурсії на території фермерського господарства, яка виправдала усі сподівання.