Вода! В тебе нема ні смаку, ні запаху, тебе неможливо описати, тобою насолоджуєшся, не відаючи, що ти таке. Не скажеш, що ти необхідна для життя, ти — саме життя, ти — найбільше багатство на Землі,але й найвибагливіше...
Антуан де Сент-Екзюпері
Згідно із освітньою програмою Екологія та календарною подією 18 вересня Всесвітній день моніторингу якості води, Нагірний Д. Б., асистент кафедри Екології, разом із студентами спеціальності Е2 Екологія взяли проби питної води із нецентралізованих джерел Бережанської громади (урочище «Монастирок», Сторожисько, с. Рай).
Із відібраними пробами води у навчальній лабораторії хімії провели аналіз за певними фізико-хімічними показниками: колір, запах, температура, вміст мінералів, pH - водневий показник, жорсткість, карбонатна жорсткість, кальцій (Ca), залізо, марганець, лужність, окислюваність перманганату, поліфосфати, хлор, нітрати, нітрити, солі амонію, аміак, окислювально-відновлювальний потенціал, сульфати, магній. Питна вода та її якість істотно впливають на всі фізіологічні та біохімічні процеси, що відбуваються в організмі людини, на стан її здоров’я.
Контроль хімічного складу водних об`єктів дозволяє ідентифікувати забруднювачі, зафіксувати ступінь забрудненості того чи іншого об’єкта, визначити джерело забруднення та локалізувати його, оцінити ефективність застосованого методу чи заходу по очищенню. Згідно із ДСанПіН 2.2.4-171-10 «Гігієнічні вимоги до води питної, призначеної для споживання людиною» питна вода повинна відповідати гігієнічним вимогам: бути безпечною в епідемічному та радіаційному відношенні, мати сприятливі органолептичні властивості та нешкідливий хімічний склад.
Згідно результатів наших досліджень, вода із урочища «Монастирок» містить підвищений вміст солей твердості (6,7 та 6,0 мг/дм3 ). Оскільки вони не перевищують величини ГДК (7,0 мг/дм3 ), то її використання скоріше може спричинити проблеми для побутових приладів (парових прасок, пральних та посудомийних машин), ніж для здоров'я мешканців. Вміст нітратів у відібраних пробах знаходиться під верхньою межею норми (Сторожисько - 60, Рай–55, урочище Монастирок – 50 мг/дм 3 , при ГДК рівному 50,0 мг/дм 3 ), що свідчить про важливість систематичного її аналізу. Джерельна вода повинна бути прозора, без запаху, смаку й кольору. Отже, усі проби досліджуваної води відповідають нормам показників ГДК і вода є придатною для споживання. За результатами досліджень для реагування інформуються місцеві органи виконавчої влади, підприємства водного господарства, власники джерел децентралізованого водопостачання.
БЕРЕЖІТЬ СЕБЕ І СВОЄ ЗДОРОВ’Я! БУДЬТЕ ВПЕВНЕНИМИ У ЯКОСТІ ПИТНОЇ ВОДИ, ЯКУ СПОЖИВАЄТЕ ТА ВОДИ ВОДОЙМ, ЯКУ ВИКОРИСТОВУЄТЕ ДЛЯ КУПАННЯ ТА ВІДПОЧИНКУ !
Дмитро НАГІРНИЙ, асистент кафедри екологія