Досить важливим і актуальним постає завдання науково-педагогічних працівників інституту у посиленні практичної підготовки майбутніх спеціалістів. В рамках співпраці співробітників кафедри екології, охорони навколишнього середовища та збалансованого природокористування з досвідченими виробниками органічної продукції та за підтримки керівництва інституту організовано для студентів спеціальності 101 «Екологія» виїзне практичне заняття на базі приватних господарств виготовлення екологічно чистої якісної органічної продукції.
У сонячний теплий осінній день викладачі кафедри екології, охорони навколишнього середовища та збалансованого природокористування провели виїзне практичне заняття з метою ознайомлення з досвідом українських виробників екологічно чистої органічної продукції, а саме: виготовлення лляної, макової, конопляної, з кмину, з гірчиці, гарбузової олій холодного віджиму, на жорнах змелених залишків переробки рослин (розторопша, кунжут тощо), а також морської солі із пряними домішками, випічка на заквасці гарбузового та інших видів смачного хліба.
На початку заняття завідуючий кафедри Павлів О.В. наголосив на меті створення таких господарств, розповів присутнім про основні напрямки їх діяльності та важливості для сучасних українських громад.
Першою зупинкою нашої подорожі стала церква. Підприємець та наш гід Роксолана Росоловська розповіла про храм, земляний насип, який є штучним, про чудотворну ікону Матері Божої. І про місця у пагорбі, куди влучали снаряди у часи великих війн. Церква святого Миколая – типовий зразок архітектурної школи Василя Нагірного – автора понад 250 проєктів церков на території сучасної України, Польщі та Румунії, збудована у 1901-1903 роках. Уся історія храму пов'язана із чудотворною іконою, яка з мистецької точки зору була простою копією, намальованою на папері.
Навколо все чистенько, акуратно, красивий краєвид.
Далі ми поспішали до пані Роксолани додому для відвідування дегустаційного залу опільських олій. Вона із родиною повернулася до Чесників з Києва декілька років назад. Відновили стару хату і відкрили міні-бізнес – крафтові олії. Тепла зустріч, наче ми знайомі багато років. Сідаємо за стіл. Домашній хліб, смачні олії, оригінальне морозиво, смачнючий напиток.
А також батько Роксолани розповів про довгий шлях створення виробництва, про попередній досвід, про важливість вивчення іноземної мови для спілкування, практичний досвід спочатку працювати особисто, а пізніше створення власних виробництв. Заохочував вивчати грандові світові програми та запрошувати інвесторів. Також у ході практичного заняття ознайомили студентів із сучасними приладами і методами для виготовлення крафтових олій.
Молодь мала можливість зосередити свою увагу на особливостях відбору насіння для олії. Загалом під час виїзного заняття студенти мали змогу побачити як у практичних умовах працює екологічно чисте господарство.
Сім'я пані Роксолани – це ще й місцеві активісти, які відроджують зацікавленість селом. Наприклад, нещодавно віднайшли місце масового знищення євреїв у селі та облагороджували його.
Наприкінці їдемо на маленьку крафтову сироварню, де готують сир за швейцарською технологією.
Тут смачно, тут класно.
Отже, виділені дві години часу пройшли захоплююче та з користю для майбутніх фахівців-екологів, а деякі із них особисто побажали пройти стажування для отримання такого потрібного практичного досвіду. Тож хочеться щиро подякувати професіоналам своєї справи, які продемонстрували технічні можливості невеличких господарств у домашніх умовах та окреслили перспективи професійного росту для випускників-екологів.
Хочеться сподіватися, що хтось із студентів зовсім скоро випробує свої сили, знання і вміння.
Перебуваючи у господарствах с. Чесники студенти отримали нові знання щодо сучасних методів виробництва крафтових олій та сироваріння за швейцарською технологією. Щиро дякуємо та сподіваємось на подальшу співпрацю.