ВП НУБіП України "Бережанський агротехнічний інститут"
АГРОІНЖЕНЕРНИЙ ФАКУЛЬТЕТ
Україна тримає стрій!!!
Featured

Відкрите заняття з курсу «Виноградарство»

310 вересня 2025 р. на кафедрі агрономії, лісового та садово-паркового господарства проведено відкрите заняття к. с.-г. н., доцента Віктора ЯВОРОВА на тему: «Оцінювання якості врожаю винограду» з дисципліни «Виноградарство» для студентів четвертого курсу, які навчаються за ОПП «Агрономія» ОР «Бакалавр».
На відкритому занятті були присутні: д.с.-г.н., проф. Василь Лопушняк, заступниця директора з навчальної та навчально-методичної роботи к. т. н., доцентка Степанія Білик, завідувачка навчального відділу к. е. н., доцентка Галина Христенко, декан агроінженерного факультету к. т. н., доцент Олег Фльонц, заступник декана агроінженерного факультету Олег Кирик, завідувач кафедри агрономії, лісового та садово-паркового господарства  к. с.-г. н., доцент Василь Кузьович, завідувач кафедри машиновикористання та технологій к. т. н., доцент Володимир Диня, викладачі та співробітники кафедри.
Метою проведеного заняття було навчання майбутніх фахівців з агрономії не тільки сучасним вимогам до якості вирощеної продукції винограду, а й сформувати бажаючим власні уподобання щодо того чи іншого сорту винограду, оскільки кожному була надана можливість скуштувати запропоновані сорти, вирощені особисто викладачем та іншими співробітниками кафедри.
21
Доцент Віктор Яворов обґрунтував важливість оцінювання якості винограду для подальшого розширення культури у зоні Північного виноградарства і презентував розроблену спільно з професором Василем Лопушняком методику оцінювання якості грон і ягід винограду, а також шкалу оцінки якості за 6-ма критеріями. Викладач наголосив на особливостях визначення кожного критерію, особливо на проведенні оцінки смаку, яка відбувається шляхом дегустації 5 – 7 ягід з різних частин грона, а також акцентував увагу на важливості враховування гармонії між солодкістю та кислотністю, необхідності встановлення інтенсивності та чистоти аромату, притаманного сорту, обов’язковості оцінки післясмаку та загального враження від сорту.
45
В доповнення виступив професор Василь Лопушняк, який зупинився на особливостях визначення цукру у ягодах з допомогою рефрактометра, а також встановленні показника середнього значення цукристості в гроні, що особливо важливо за умов нерівномірного запилення, формування і виповнення ягід та їхнього достигання.
 На завершення студенти і всі присутні мали можливість провести дегустаційну оцінку понад 20-ти сортів винограду столового та універсального використання, вирощеного НПП кафедри. Здобувачі вищої освіти змогли задати питання, які стосувалися не тільки оцінки якості, а й зачіпали питання вирощування, боротьби зі шідниками і хворобами, способів обрізки і формування куща, підбору сучасних сортів тощо.
 
Василь ЛОПУШНЯК
 д.с.г.н, проф.
професор кафедри агрономії,
лісового та садово-паркового господарства

Карта повітряних тривог України

Обговорення проєктів

 

Free Joomla templates by Ltheme