ВП НУБіП України "Бережанський агротехнічний інститут"
АГРОІНЖЕНЕРНИЙ ФАКУЛЬТЕТ
Україна тримає стрій!!!

12 травня – Міжнародний день здоров’я рослин

1Спільнота Міжнародної конвенції із захисту рослин кожного року 12 травня відзначає Міжнародний день здоров’я рослин. У всьому світі під егідою ООН, FAO та МКЗР проходитимуть різноманітні акції спрямовані на те, щоб долучити якомога більшу кількість людей до проблеми збереження здоров’я рослин, а саме надихнути їх на конкретні дії.
Тому, 9 травня 2024 року для студентів спеціальностей «Агрономія», «Агроінженерія», «Садово-паркове господарство» та «Лісове господарство» проведено лекційне заняття за темою «Здоров’я рослин, безпечна торгівля та цифрові технології», лектором якого виступила головний спеціаліст відділу карантину рослин Управління фітосанітарної безпеки в Тернопільській області Підфігурна Оксана Степанівна.

23

Під час заняття Оксана Степанівна розповіла про роль та завдання фітосанітарної служби у захисті території України від занесення та поширення регульованих шкідливих організмів, збереженні експортного потенціалу країни та її біорізноманіття, значення рослин в житті людини та планети, небезпечні шкідливі організми, які вражають рослини і як ми можемо їм допомогти. Крім цього, здобувачі освіти дізналися про нові регульовані шкідливі організми, які нещодавно були виявлені в Україні (в т.ч. ясенева смарагдова златка та бура гниль картоплі), їх небезпеку, зовнішні ознаки та методи боротьби з ними.

4

На занятті наголошувалось на ризиках переміщення рослин та пов’язаних з ними шкідливих організмів при міжнародних подорожах та відповідальному поводженні з імпортними рослинними продуктами. Здобувачі освіти також переглянули відеоматеріали на тематику збереження здоров’я рослин та отримали буклети про регульовані шкідливі організми, які обмежено поширені в Україні.
Матеріали теми викликали зацікавленість у здобувачів освіти, які охоче задавали запитання та приймали активну участь в обговоренні представленого матеріалу. Щиро вдячні Оксані Степанівні за цікаву тему, яка є надзвичайно актуальною для збереження довкілля та здоров’я рослин.

Володимир ДИНЯ
завідувач кафедри машиновикористання
та технологій в сільському господарстві

Карта повітряних тривог України

Free Joomla templates by Ltheme