В рамках реалізації наукової складової освітнього процесу 9 листопада 2023 року відбулося спільне засідання наукових гуртків «Токсикологічні дослідження в екології» (керівник к.в.н., доц. Павлів О.В.) та «Основи наукових досліджень в біології» (керівник ст. викл. Мартиненко Ж.О.) кафедри екології, охорони навколишнього середовища і збалансованого природокористування. У засіданні гуртків взяли участь гуртківці - здобувачі вищої освіти ОС «Бакалавр» освітньої програми 101 «Екологія».
А ти сій квіти...
Досить важливим і актуальним постає завдання науково-педагогічних працівників інституту у посиленні практичної підготовки майбутніх спеціалістів. В рамках співпраці співробітників кафедри екології, охорони навколишнього середовища та збалансованого природокористування з досвідченими виробниками органічної продукції та за підтримки керівництва інституту організовано для студентів спеціальності 101 «Екологія» виїзне практичне заняття на базі приватних господарств виготовлення екологічно чистої якісної органічної продукції.
16 вересня 2023 року викладачами кафедри екології, охорони навколишнього середовища і збалансованого природокористування було проведено тематичну виховну годину
Восени, коли підходить час сільськогосподарських робіт, а також восени, коли ці ж роботи закінчуються, вулиці нашого міста затягує їдким димом. Люди палять залишки рослинності на власних городах, полях і лугах, де випасають худобу. Окрім того, що спалювання рослинності незаконне (штрафи варіюються від 3060 до 6120 гривень для фізичних осіб), це ще й небезпечно, бо зазвичай спричиняє різного роду пожежі, які перекидаються на будівлі, шкодять родючості ґрунту, вбивають птахів і дрібних тварин, а дим від спалювання сухої рослинності шкодить здоров’ю. До його складу входять пил, оксиди азоту (NO), важкі метали, канцерогенні сполуки бензпірен та чадний газ (СО). Одна тонна тліючого листя прирівнюється до 30 кг чадного газу. Дим викликає подразнення очей, носа, труднощі з диханням, кашель та головний біль. Може провокувати серцево-судинні та онкологічні хвороби, алергії. Тому найрозумнішим способом боротьби із органічними залишками є компостування.
Щороку 22 травня увесь світ відзначає Міжнародний День біорізноманіття, головним завданням якого є привернення уваги до питань збереження різноманітності видів, як основи підтримки життя і засобів для існування людей.